Geloof in je werk

christen zijn op je werk

Identiteit in Christus: een introductie

Identiteit in Christus is de term die gebruikt wordt om jou te beschrijven als kind van God.

Wellicht ken je het verhaal van de witte en de zwarte hond dat gebruikt wordt om de strijd tussen je "nieuwe" en je "oude" ik uit te leggen:

Iedere zaterdagmiddag kwam de Eskimo visser naar de stad. Hij bracht dan altijd zijn twee honden met zich mee. De ene was wit en de andere was zwart. Hij had ze geleerd om op commando tegen elkaar te vechten. Elke week kwamen de inwoners van de stad samen op het marktplein. De twee honden zouden dan vechten en de visser sloot weddenschappen af over welke hond zou winnen.

De ene zaterdag won de witte hond en de andere zaterdag won de zwarte hond, maar de visser won alle weddenschappen!

Zijn vrienden vroegen hem hoe hij wist welke hond er zou winnen. Hij zei: 'Ik laat de ene hond verhongeren en geef de andere te eten. Degene die eten krijgt wint altijd omdat hij sterker is.'

Dit verhaal wordt vaak gebruikt om uit te leggen dat je vooral de witte hond moet voeren (je nieuwe ik) en de zwarte hond moet laten verhongeren (je oude ik).

Het probleem is alleen dat dit denkbeeld niet bijbels is.

Compleet opnieuw geschapen

In het bovenstaande verhaal bestaan de twee honden naast elkaar en is het aan jou welke hond je te eten geeft. De Bijbel zegt echter:

"Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen." (2 Kor. 5:17)

Je bent compleet opnieuw geschapen! Dit is je nieuwe identiteit, je bent een compleet nieuwe mens! In Christus heb je een nieuwe identiteit gekregen.

Waar het nu om gaat is dat je die nieuwe mens leert kennen, dat je leert beseffen wat die nieuwe schepping dan inhoudt.

Het belang van je identiteit in Christus

De volgende artikelen laten je zien waarom het nu zo belangrijk is om je identiteit in Christus te kennen:

  1. Het belang van je identiteit in Christus

  2. Hoe kun je je identiteit in Christus “aantrekken”?

  3. Hoe je kunt overleven in geestelijke droogte

  4. Hoge bomen blijven stevig staan

Jouw identiteit in Christus

Afbeelding van e-book De SpiegelIk heb een complete serie artikelen geschreven over je identiteit in Christus. Deze serie loopt stap voor stap allerlei onderdelen van je identiteit door:

Op basis van deze serie heb ik een e-book geschreven. Het heet De Spiegel en daarin leg ik jouw identiteit in Christus uit:

Foto door: B Rosen.